Kermiscomité

Kermis Vragender

De kermis van Vragender is opgericht in 1902 (op 2 september), in die tijd ging de aandacht vooral naar het vogelschieten en het feest daarna. Attracties kende men nog niet en het geld was er ook niet voor. Deze werden later aan het schuttersfeest (lees kermis) toegevoegd.

De Vragenderse kermis wordt nu al jaren de 3e zaterdag/zondag/ maandag na Pinksteren gevierd.

De zondagmiddag voor de kermis begint de aftrap: namelijk de sterrit voor alle (oud) inwoners van Vragender. Na de sterrit is het altijd al zo’n “kleintje kermis”, gezellig met een hapje en drankje en waar menigeen ook nog zijn frustraties kwijt kan als hij een valse controle heeft gehad, waar deze dan nog van baalt.

In het kermisweekend beginnen wij zaterdags met een spelletjes middag voor alle kinderen t/m groep 8. Dit wordt georganiseerd in de speeltuin. Vanaf de speeltuin start ook een hardloopwedstrijd voor de jeugd en volwassen.

‘s Avonds wordt de kermis geopend met een Kermismis, waarna zal het feest losbarsten tot in de kleine uurtjes.

Zondag morgen vanaf 11.00 uur kunnen de inwoners (18-plus) van Vragender zich alvast opgeven voor het vogelschieten op de maandag. Om iets voor half drie wordt de vlag gehesen door de koningsparen (van het jaar ervoor) onder begeleiding van de fanfare die het Wilhelmus speelt. Daarna start om 14.30 uur de traditionele optocht, die bekend staat om zijn kabaal, rook, schuim en ludieke teksten, maar altijd garant staat voorspektakel en gezelligheid. Voor deze optocht komen mensen uit alle omstreken om te kijken wat de wagenbouwers weer in elkaar “geflanst” hebben van meestal afgedankte materialen. Het is voor de jury (uit Beltrum) ook vaak erg moeilijk om alles te beoordelen, maar uiteindelijk is het vaak ook de figuratie die de doorslag geeft.

Na de optocht gaan de attracties open en begint het feest, waar menigeen nog over de optocht napraat. De laatste jaren is er ook een buitenpodium die voor nog meer gezelligheid op straat zorgt.

Maandagmorgen in de (hele) vroege uurtjes wordt menigeen gewekt door de reveille. Om half negen begint de opstelling van de wagens en trekken ze nog 1 keer door Vragender.
Dan begint op het Benemansveld  de strijd om de titel (jeugd)-koning(in). De 18 plussers gaan schieten en de jeugd tot 18 jaar gaan gooien op houten vogels. Men kan op het terrein ook nog buksschieten of doeltrappen om daar nog een prijsje in de wacht te slepen. In de pauze worden de prijzen van de praalwagens uitgereikt.

Nadat bekend is geworden wie de koningsparen zijn, worden deze gehuldigd onder een muziekje van onze fanfare en met een show van onze vendeliers. Daarna gaan ze naar het koningshuis zalencentrum Overkamp en kan een ieder de paren feliciteren. Sinds enkele jaren is er voor een ieder die van dansen houdt (met name onze ouderen) bij Beneman een band met voldoende zitplaatsen. Dit feest gaat dan door tot in de late uurtjes en (meestal) is er ook nog ergens wel een afterparty.

DUS KOM EEN KEER LANGS WANT
HET IS ZEKER DE MOEITE WAARD!

Bestuur

Het dagelijkse bestuur van het kermiscomité bestaat uit:

Voorzitter: Renata Gierkink
Penningmeester: Jeroen Papen
Secretaresse: Judith ten Have

Informatie

Mailadres: kermisvragender@hotmail.com
Facebook: Facebook.com/kermisvragender