VCV Fietsmiddag

VCV Fietsmiddag

18 november 2018 Delen op Facebook

VROUWEN CONTACT VRAGENDER
Fietsmiddag 17 september 2018
Met 41 deelnemers gingen we al fietsend op verkenning in de Achterhoek. We bezochten eerst het Koptisch Orthodox Klooster in Lievelde, bij ons bekend als Loreto. Samir heette ons welkom en bracht ons naar de kapel met prachtige iconen aan de wand met afbeeldingen van Christus, Maria en verschillende heiligen. Vader Quarolis, in habijt en een “keppeltje” op, vertelde over het Christendom dat door St.Marcus naar Egypte was gebracht. Van de 100 miljoen Egyptenaren is nu 10% christen onder moeilijke omstandigheden in een islamitisch land. In Caïro zetelt hun Paus en de kerken staan vooral langs de rivier de Nijl. In Nederland is in 1985 de eerste Koptisch Orthodoxe kerk in Amsterdam gesticht. Er zijn nu 9 kerken in ons land met 30.000 leden van vooral Egyptische afkomst. Intussen is de tweede generatie aangetreden en zij willen graag integreren in de Nederlandse samenleving. Het studiehuis in Lievelde wordt gebruikt voor bezinning en studie door leden die zich voorbereiden op een functie in de kerk. In het klooster is nu één monnik, die leeft in afzondering. Elke zondag is er een viering om 11 uur in het koptisch, de kinderdienst is in het nederlands. Er is belangstelling vanuit het hele land voor deze vieringen, waarbij iedereen welkom is. Door de antwoorden op onze vragen werd duidelijk dat hun kerk dezelfde fundamentele christelijke waarden deelt, maar nog erg traditioneel is ingesteld.
Na deze bijzondere ontmoeting fietsten we via een prachtige route naar Zieuwent. Bij het “Koffiesköpke” van de fam.Ten Have aan de Oude Maat deden we ons tegoed aan koffie/thee met lepelgebak uit eigen keuken. Het is een zgn. Rustpunt met loungehoeken in een bloeiende tuin.
Even verderop was de Hopkwekerij van de fam.Hogenelst aan de Wilgendijk, waar op gepassioneerde wijze hop geteeld en geoogst wordt voor de hobby-bierbrouwers. Er staan 380 hopplanten die tegen een leidraad tussen 6 meter hoge palen omhoog groeien. Met natuurlijke bestrijdingsmiddelen wordt meeldauw en ongedierte tegengegaan, bijv. een bed veldbloemen voor lieveheersbeestjes die de luizen opeten. Van de vele scheuten onder de grond groeien er 3 rechtsom en 3 linksom uit tot hopstrengen. De overige kunnen tot een exclusieve groente verwerkt worden, te zien geweest in het programma Binnenstebuiten. De pluk van de hopbellen gaat handmatig, maar ze zijn nu bezig met de ontwikkeling van een plukmachine, mede met financiële hulp uit het innovatiefonds van de gemeente Oost Gelre. Tot slot was er de proeverij met 2 verschillende biertjes: in Amsterdam en in Bredevoort gebrouwen met hop uit Zieuwent, resp. krachtig en mild. Met dank aan gastvrouw Riet werd afscheid genomen en teruggefietst over de Zieuwentse kerkenpaden naar Lichtenvoorde voor een ijsje bij Leemreize. Het was een gezellige en leerzame middag met stralend fietsweer!

Foto’s bij nieuwsbericht