Vragender Kermis 9, 10 en 11 juni 2018

Vragender Kermis 9, 10 en 11 juni 2018

25 mei 2018 Delen op Facebook

Kermis in Vragender

Na de geweldige feesten in Marienvelde, Harreveld , Lievelde en Zieuwent is Vragender als laatste kerkdorp uit de gemeente Oost-Gelre aan de beurt om de jaarlijkse Kermis te vieren , oftewel het beste voor het laatst bewaard! Traditioneel het 3e weekend na Pinksteren  barst het feest weer los op de bult en juist nu alle sportcompetities bijna voorbij zijn en het schooljaar ten einde loopt kan jong en oud nu alle pijlen richten op dit grandioose feest . Hoogtepunt is ongetwijfeld weer de spectaculaire optocht die op zondagmiddag 10 juni om 14.30 van start gaat. Net als alle andere jaren worden er weer actuele onderwerpen gebruikt en voorzien van scherpe en dubbelzinnige teksten. Daarnaast weten ze in Vragender weer de nodige afgedankte materialen te voorschijn te toveren , die na het nodige laswerk zorgen voor een spectaculaire optocht die heinde en verre bekend is en daarnaast zeker goed te horen is. Deze megaconstructies zorgen altijd weer voor veel kijkplezier. Verders gaan we dit jaar weer proberen een ouderwetse optocht te krijgen , na overleg met de gemeente en wagenbouwers is het regelement aangepast zodat de wagenbouwers weer gebruik mogen maken van verbrandingsmotoren en dergelijke om nog meer spektakel te krijgen. Dus nog meer reden om naar Vragender te komen. Het centrum zal dan ook zoals gebruikelijk op zondagmiddag weer massaal volstromen met honderden belangstellenden die willen genieten van deze unieke Vragenderse optocht met actuele thema’s , lawaai en veel spektakel. Naast de vele grote wagens hebben we natuurlijk ook nog de tussenklasse voor de jongens en meisjes van groep 8 van de basisschool tot en met de leeftijd van 16 jaar en een enorme optocht van vele kleine wagens. Ook hiervoor is de animo zeer groot  en mogen we gelukkig constateren dat de kermis met zijn optocht nog steeds enorm leeft binnen de vragenderse gemeenschap.

Naast de grote optocht is er natuurlijk ook weer de jaarlijkse strijd om de titels bij het vogelschieten voor de heren en dames en het vogelgooien voor de jeugd vanaf de de basisschool tot 18 jaar op de maandagmorgen.

Het programma ziet er als volgt uit :

Zaterdag 24 juni 2017

Om 13.00 uur begint de Kermis met de traditionele optocht voor alle kinderen uit Vragender m.m.v Fanfare en drumband Antonius, waarna de kinderspelen zullen plaats vinden in de speeltuin. Na afloop van de kinderspelen zijn er de traktaties en het uitdelen van de vrijkaartjes.

Na de kinderspelen vindt het hardlopen plaats (om +/- 15.15 ). De jeugd start als eerste en er wordt gelopen in 3 verschillende leeftijdsgroepen apart , n.l groep 3 + 7 en 8 jarigen , 9 en 10 jarigen en tenslotte 11 jarigen en ouder van de basisschool. Hierna hardlopen voor meisjes en jongens vanaf de basisschool tot 16 jaar, waar eveneens fel gestreden wordt om de beschikbare gestelde bekers en om +/- 16.00 starten de heren en dames boven de 16 jaar, waarbij de dames 2 ronden lopen en de heren 4 ronden.

Om 19.00 begint de fraaie en altijd goed bezochte Kermismis m.m.v de Fanfare Antonius. Tijdens deze muzikale dienst bidden wij voor het welslagen van de Vragender Kermis en uiteraard voor fraai kermisweer.

Zondag 25 juni

Zondagmiddag begint om 14.30 de spectaculaire, komische, ludieke en allegorische optocht door Vragender m.m.v Fanfare en drumband Antonius en Harmonie en Drumband Lievelde. Het word ongetwijfeld weer een geweldige optocht met vele ongekende creatieve  combinaties, die vooraf uiteraard allemaal gekeurd zijn door politie en brandweer in kader van de veiligheid. De optocht zal zorgen voor veel hilariteit bij het massaal toegestroomde publiek van heinde en ver en de Vragenderse wagenbouwers zullen laten zien hoe je van olderwets materiaal toch nog een schitterende praalwagen kunt bouwen. De animo voor de kleine wagens en de tussenklassse is ook dit jaar weer groot en ook zij zullen de toeschouwers kunnen boeien met hun fraaie versierde kleine wagentjes en de wat grotere wagens!!!

Maandag 26 juni

Maandagmorgen om 05.00 voor velen wakker worden met een kater ( en te weinig slaap ) door een uitbundige reveille. Om 08.30 opstelling van de optocht en bekendmaking van de prijzen van de kleine wagens, waarbij elk jaar de spanning weer is te snijden wie dit jaar de winnaar wordt. Om 09.00 uur optocht door het centrum van Vragender, waarbij de wethouder Jos Hoenderboom namens de gemeente Oost Gelre en pastor Hetty Bresser zich zullen aansluiten op weg naar het feestterrein. Hierna zal de strijd losbarsten bij het vogelschieten voor heren en dames en het vogelgooien voor de jeugd, waarbij het eerste schot gelost zal worden door de Wethouder. Daarnaast gelegenheid voor de volksspelen zijn de doeltrappen en prijsschieten met buks. Tijdens de pauze zullen de prijzen bekend worden gemaakt van de grote wagens en tussenklasse. Nadat de koningsparen bekend zijn vindt de huldiging plaats op het feestterrein waarbij de Wethouder de versierselen zal omhangen en nadien zullen de kersverse Koningsparen voorafgegaan door de vendeliers, fanfare en drumband naar het Koningshuis geleid worden. Dan begint het echte olderwetse Kermisvieren voor de Vragenderse gemeenschap in twee volle horeca-gelegenheden tot in de kleine uurtjes.

Wij wensen een ieder die komt dan ook een geweldige Kermis toe.

Het Kermiscomité