VCV: Geldersch Landschap en Kasteelen

VCV: Geldersch Landschap en Kasteelen

11 mei 2018 Delen op Facebook

Verslag VCV:  Geldersch Landschap en Kasteelen,  27 maart 2018

Joke Hoitink, vrijwillig boswachter voor Geldersch Landschap en Kasteelen geeft een presentatie. A.d.h.v. foto’s laat zij ons mooie kastelen, landgoederen en natuurgebieden zien. Zij doen dit met 5 personen voor de Achterhoek, waarvan zij de coördinator is.
GLK  bezit 1200 ha. in ruim 150 natuurgebieden, 650 gebouwen, waarvan 80 rijksmonumenten en 50 gemeentelijke monumenten, 30 kastelen/landhuizen, waarvan er 7 worden open gesteld :Huis Verwolde – Huis Zypendaal – Kasteel Ammersoyen – Kasteel Cannenburgh – Kasteel Doorwerth – Kasteel Hernen – Kasteel Rosendael. Ook hebben zij een collectie van 20.000 museumstukken en schilderijen. GLK  is zeer blij met de steun van 44.000 donateurs, 700 vrijwilligers, sponsors, zoals de Nationale Postcode Loterij en 65 bedrijfsrelaties.
GL opgericht in 1929 staat voor behoud/gebruik van oude tradities. Stichting Vrienden GL werd in 1940 opgericht. Aanleiding hiervan was dat kasteel Hernen geschonken werd door een baron. In 2004 zijn GL en Kasteelen samengevoegd. De gebouwen en landgoederen zijn in bezit gekomen door legaten, aankoop met eigen middelen, in erfpacht van gemeenten.
Er zijn ruim 100 vaste medewerkers in dienst voor beheer en onderhoud/ kappen van  bomen en dergelijke. 50 seizoen krachten verzorgen rondleidingen in de kastelen, 700 vrijwilligers helpen mee in onderhoud/ gastheer (vrouw ) of geven voorlichting.  38 leden in Raad van toezicht, advies en vermogensbeheer zorgen er voor dat alles goed verloopt.

De volgende huizen/landgoederen, Scholtengoederen en natuurgebieden behoren ook tot de bezittingen van G.L. :
Lochemseberg 50 mtr. Hoog – Huis de Voorst ( Havezate ) met landgoed  – Huis ’t Velde bij Warnsveld ( nu politie academie ) – Landgoed de Kieftskamp  en een aantal boerderijen  – Landgoed Hagen ( Havezate ) en Breukinkheide bij Doetinchem – Huize Landfort in Mechelen –  Kasteel Wisch in Terborg (enige witte kasteel in de Achterhoek).
Een aantal kastelen/huizen zijn te huur als feestlocatie of voor andere gelegenheden.
Scholtengoederen: ( vroeger nazaten van adel ), komen uitsluitend voor in de Achterhoek en Duitsland – Boeijink in  Huppel – Kossink in Winterswijk – Scholtengoed Gossink in Henxel – Scholtengoed Hijink, Aarnink, Hesselink en de Haar ( Landschap )  in het Woold – Havezate ’t Walfort in Aalten – Boerderij Eskes in de Haart .
Wat kunt u zoal beleven:
excursies – wandelen  ( ook speciale senioren wandelingen ) – feesten en partijen geven – schoolreisjes ( educatieve programma’s ) – vakantiewoning huren
Op 19 mei a.s. is er een fietsdag ( 40 km. ) langs kastelen, vertrek om 10.00 uur vanaf Berenschot in het Woold.

Website GLK is: www.glk.nl

Foto’s bij nieuwsbericht