VCV: Verslag Dierenambulance

VCV: Verslag Dierenambulance

6 maart 2018 Delen op Facebook

Andrea Sebastiaan en Olette van der Werf van de Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk komen vertellen over hun werk als vrijwilliger. Zij zijn twee van de twintig vrijwilligers. De dierenambulance  is afhankelijk van donaties.  De kosten voor materiaal en vervoer zijn hoog.

De dierenambulance is werkzaam in negen gemeenten in de Achterhoek. Ze werkt met diverse instanties samen, zoals de politie, gemeenten, dierenartsen, meldpunt dierenmishandeling, dierenasiels, BOA’s en boswachters, brandweer, dierenbegraafplaatsen.

Het  is een erkend leerbedrijf en doet aan educatie, ook met een reanimatiehond/simulatiehond en bezoekt zorginstellingen.

De vrijwilligers zijn de ogen en oren van de samenleving en hebben een signalerende functie.

Dit werk kun je niet zomaar doen, een gedegen training is vereist. Een onderdeel van deze training is het om kunnen gaan met agressie tegen hulpverleners, wat helaas aan de orde van de dag is.

Er wordt een aantal foto’s vertoond van situaties waar je niet vrolijk van wordt. De vrijwilligers hebben dagelijks te maken met veel dierenleed, zoals mishandeling van een vechthond en verwaarloosde katten en paarden en pony’s, gerbils die bij het vuilnis werden gezet, een hond die aan een boom was vastgebonden en verwaarlozing van vogels en konijnen.

Ook bij exoten komt dierenleed voor, zoals bij slangen, leguanen, schildpadden, schorpioenen en vogelspinnen.

Een terugkerend probleem zijn honden die in een hete auto worden achtergelaten. De temperatuur loopt snel op wat fataal kan zijn voor zo’n beestje. De eigenaar krijgt een proces verbaal van de politie. Hier is altijd veel aandacht voor in de media, maar sommige mensen leren het blijkbaar nooit.  In dit soort gevallen altijd 144 bellen!

 

Het is niet alleen maar kommer en kwel bij de dierenambulance! Er gebeuren ook mooie dingen; Olette vertelt een leuk verhaal van een kat die in Megchelen was gevonden die helemaal uit Nieuwegein kwam. Ook vonden ze in Lichtenvoorde eens een gewonde slang die in een conifeer hing. Een tijdje geleden zat er in Aalten een egeltje in de afvoerpijp bij een kerkgebouw. Dit bericht haalde zelfs het landelijke nieuws!

Alles bij elkaar vindt Olette het fijn werken in een fantastisch team.

Tot slot geeft Olette het advies om je huisdier niet alleen te chippen, maar ook te registreren.  Registratie zorgt ervoor dat er een grote kans is dat het huisdier terug wordt gebracht bij de eigenaar.