Dansgroep “de Vier Winden”

In het zuid- oosten van Nederland ligt de Gelderse Achterhoek een bosrijk gebied met mooie fietsroutes en wandelgebieden. Vragender een dorp landelijk gelegen, dat behoort tot de gemeente Groenlo – lichtenvoorde en gelegen tussen Doetinchem en Winterswijk heeft een enthousiaste folkloristische  dansgroep met de naam “De Vier Winden”. De naam is ontstaan doordat de leden uit alle winstreken vandaan kwamen.

In 1956 is de Dansgroep opgericht onder de naam Spelevaart, die na enkele jaren veradert is in de naam folkloristische dansgroep “De Vier Winden”.

De dansgroep kan bogen op veel nationale en internationale op festivals waaronder Engeland, Duitsland, Litouwen, Spanje, Tsjechië, Noorwegen, Hongarije en Madeira. In Spanje, Kiel en in Schleswig Holstein zijn wij ook voor de TV opgetreden met veel succes.

Zelf heeft de groep ook festivals georganiseerd met hun 25- 35 en 40 jarig jubileum en ook binnen en buitenlandse groepen uitgenodigd. Ook treden zij met veel plezier op in verzorgings en bejaardentehuizen, braderieën en boerenbruiloften.

De groep bestaat uit 2 muzikanten met 2 accordeons en een 25- tal dansers. Hun dansen bestaan echt uit Nederlandse folklore dansen waaronder: De Driekusman, Hoksebarge, Hakketone en de Almelose kermis. Op hun repertoire staan zo’n 40- dansen. Elke 14 dagen wordt er druk geoefend.

De kleding stamt uit rond 1850 en worden door de leden zelf gemaakt. Het is een daagse dracht en er worden op klompen gedanst, wat vooral in het buitenland veel succes oogst.

De Folkloristische dansgroep “De Vier Winden” brengt op deze wijze hun dans en muziek uit vroegere tijden weer tot leven en houden het oude in ere zodat de volksdans verder leeft.

Ook in dansgroep slaat de vergrijzing toe, vandaar dat we momenteel veel samenwerken met een collega groep uit Aalten. Sept 2012 staat China op het programma,

Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in dansen en hen willen we van harte uitnodigen op de oefenavond om geheel vrijblijvend te komen kijken. We oefenen op de oneven week op donderdag avond bij Beneman in Vragender

Voor verdere informatie

Dansgroep  De Vier Winden
Sec:  Agnes Wolterink-Everink
Paulus Potterstraat 4 Lichtenvoorde

Tel:  0544-376764
Email agneseverink@hetnet.nl